Grungy In The Sky – bicolor

Grungy In The Sky – bicolor er en varme-afhængig 2-farvet tomat med en helt fantastisk smag – en sort som jeg i 2018 har klassificeret som den best smagende tomat jeg har dyrket til dato. De fleste bi-color tomatsorter har flerfarvet skald.  Grungy In The Sky – bicolor er der anderledes, idet skalden er rød og tomatkødet deruder er gult. Dvs hvis skalden kun er lidt rød bliver tomaten orange, hvorimod i en varm sommer som den her i 2018 bliver skalden meget rød, da kan det gule tomatkød ikke skinde igennem og tomaten er derfor rød.

Sorten er udviklet ved et samarbejde mellem Tom Wagner, Valerie (Grungy) McMurray og Phil Seneca. Wagner krydsede sin egen Skykomish med en gul tomatsort af Valeries. Udvælgelse og stabilisering af sorten blev sidenhen foretaget af Phil Seneca fra Good Mine Seeds. Sorten blev frigivet i 2011 og allerede i 2014 vandt den en tomatsmage konkurrence i Buffalo/Niagara (USA/Canada).

Sorten beskrives som hede, tørke- og med resistens overfor kartoffelskimmel.

Plantens Udseende

Grungy In The Sky – bicolor vokser indeterminat uden at blive mange meter lang. Phil Seneca beskriver and den er ca. 2m lang, hvilket passer fint med den plante jeg dyrkede. Som andre sorter producerer den tomater helt frem til frosten afliver planten.

Jeg dyrkede Grungy In The Sky – bicolor i drivhuset. Her voksede den i en DouGrow potte med 12L pottemuld tilsat perlekalk. Gennem hele sæsonen blev den vandet rigtigt meget, da sommeren 2018 var MEGET varm og alle tomatplanterne var tørstige. Selv om planten fik meget vand havde den tendes til at den så syg ud, idet den mere eller mindre konstant stod med hængende blade. Planten fik lov at vokse med 2 hovedstammer, da jeg faktisk troede at det var en cherrytomat

Sorten har savtakkede blade, som er ret brede med fine delikatter takker.

Tomaterne

Modningstiden i den hede sommer 2018 var kun 58 dage. Senere på sommeren hvor temperaturen var lavere tog det længere tid for tomaterne at modne.

Tomaterne er mellemstore, runde og lidt fladtrykte (denne type tomat kaldes på visse amerikanke tomatinternetsider for SALADETTE). Tomatkødet er gult men de kan have et strøg af rødt tomatkød lige under skindet. Tomaterne er kødfulde, skindet er tyndt og revner ikke. Tomaternes farve afhænger af hvor varmt vejret er og hvor meget solen skinner. Således var de første 2 sæt tomater næsten mørkerøde, mens de senere på sæsonen blev gul-orange. Tomatkødets bliver meget blødt hvis tomaten er overmoden, så man skal sikre sig at tomaterne plukkes i tide.

Smager godt suverænt rå, kan spises i en tomatsalat, i din grønne salat eller anvendes til supper, står der på nogle af de internationalte sider.

Vil jeg dyrke sorten igen? Absolut, sorten står allerede på min liste til 2019.

Leave a Reply