Konservering af tomater til vinterbrug er en vigtigt del af at dyrke de mange tomater i baghaven. I mange år købte jeg tomatkonserves i dåser eller papkartonner i supermarkederne. Gennem de sidste 10 år er kvaliteten af det man købte bare blevet så ringe at man blev ked at at skulle spise det. De tomater som blev brug var sure, smags og karakterløse og dåse-tomaterene var lige så kedelige. Maden som gerne skulle smage godt blev kedelig og uinteressant af denne tomatkonserves.
De modne tomater
De modne tomater bruger jeg til at spise – og jeg spiser mange modne tomater i sæsonen. Kald mig bare en “tomat-narkoman”. Tomatsæsonen varer fra juni til oktober. Fra August og frem er der rigtigt mange modne tomater, så der bruges næsten hver eneste weekend til at konservere tomaterne. Løbende laver jeg flere gode sager hvoraf det meste hengemmes til senere brug:
- Gazpacho, en kold tomatsuppe
- Laver henkogte tomater i flere afskygninger, som hældes på glas og stille i fadeburet til vinteren
- Bagte tomater på glas
- Bagte, purerede tomater på glas
- Henkogte tomater på glas
- Kogt tomatsauce på glas
- Tomatchutney (sød)
- Tomatchutney med rosiner og balasmico – opskrift fra den bogen “Den Nye Røde Tomater” af Lene Tvedegaard
- Tomatchutney med abricos, i år lavet af gule tomater – opskrift fundet på nettet
- Tomatchutney (krydret/salt) fra diverse indiske opskrifter
- Tomatmarmelade
- Tomat-Nekatrinmarmelader – egen opskrift udviklet i 2018
- Tomatmarmelade med fin frugtsmag – opskrift fra en anden tomatdyrker
- Semidried tomater – fryses til alverdens formål
Af de grønne, umodne tomater laves
- Remoulade (koncentrat)
- Relish
- Syltede grønne tomater
- Tomatmarmelade
- Stegte grønne tomater